Našej pozornosti zvyčajne neujde, keď na verejnosti príde reč na jedlo. Nízky obsah tuku je „dobrý“, kalórie sú „zlé“, a všetci by sme mali obmedziť to, čo bežne konzumujeme. Označovanie nutričných informácií na potravinách sa stalo zákonnou požiadavkou pre všetky balené potraviny. Vo Veľkej Británii sa v posledných mesiacoch hovorí aj o povinnom uvádzaní obsahu kalórií v jedálnych lístkoch, čo už môžu reštauračné reťazce zaviesť do praxe.
Podobnú situáciu sme zaznamenali aj pri alkohole. Do povedomia spotrebiteľov sa dostávajú nízkoalkoholické a odalkoholizované vína, ale aj miešané nápoje s nízkym obsahom alkoholu. Je to všetko na prvý pohľad o minimalizácii obsahu alkoholu, ktorý skonzumujete, čo je pre niektorých ľudí skutočne problematické, avšak nehovorí sa o množstve kalórií v týchto alkoholických nápojoch.
Európa začala priberať na váhe. Rastie obezita aj počet ľudí s poruchami príjmu potravy – hospitalizácia v Británii vzrástla od roku 2017 do roku 2019 o 13 %, čo naznačuje, že reči o zdravom životnom štýle s vyváženou a pestrou stravou, kombinovanou dostatkom pohybu, nie sú dôležité pre každého. Na Slovensku je podľa dietológov každý štvrtý dospelý človek obézny. Vychovávame mladú generáciu s nadváhou. Bez ohľadu na tieto skutočnosti neexistuje univerzálny prístup k strave a hmotnosti, ktorý by fungoval.
Obrátením tejto úvahy smerom k vínu nám zrejme unikne jej význam. Alkohol je pomerne dlho „zábavným“ nápojom, ktorý spája ľudí – samozrejme, iba keď sa užíva zodpovedne. Takým je zdieľanie fľaše kvalitného vína pri chutnej večeri s partnerom alebo oslava s pohárom šumivého vína. Zamerať sa výlučne na kalórie a ich obsah znamená ignorovať pôžitok a zábavu, ktoré s vínom prichádzajú.
Pýtali sme sa ľudí s anorexiou, prečo pijú víno. Mnohí sa trpezlivo liečili, raz boli hore – inokedy dole, točili sa dookola v „špinavých“ kruhoch tejto choroby, ale nikdy sa z nej nedostali. Ich odpoveď bola často podobná na otázku, prečo pijem víno, keď nemôžem počítať kalórie? Čiastočne preto, že im to pomáha zabudnúť na neustále obmedzenia, ktoré prichádzajú s dlhodobou poruchou príjmu potravy. Milujem víno a veľmi dobre si uvedomujem, že poruchy príjmu potravy sú dosť ťažké. Pripadá mi to ako jedna z oblastí, kde sa s mierou a len v dňoch, keď sa cítim super dobre, môžem odviazať.
Nechceme, aby ste sa cítili horšie, ako sa už cítite. Myslíme na alkohol vo víne s vinou, ale nie s opicou. A o tom je podľa nás význam označovania kalórií na alkohole. Nie z verejného splnomocnenia alebo zodpovedných informácií, ale pre pocit viny a hanby, aby sme prestali robiť niečo, čo je pre väčšinu zábavné a oslobodzujúce.
Okrem toho, že alkohol poskytuje príjemné účinky, môže chutiť aj vynikajúco. Myslime na hravé vône dobrého vína, chute tancujúce po našom jazyku, taníny, ktoré poháňajú naše ružové líca. Naozaj veríme, že by sme mali piť niečo lahodné, čo si skutočne užívame, než zámerne vyrábať niečo „nízkokalorické“, čo naozaj neposkytne často chýbajúce cukry? Ponúkať víno „riedené“ vodou ako fádny kokteil, alebo upravovať ho do podoby náhražky originálu bez charakteru, životnosti nie je naša cesta.
Ernest Hemingway nám pripomína, aké môže byť zmyselné vychutnávanie (t.j. zodpovedné pitie) vína: „Víno je jednou z najcivilizovanejších… a jednou z najprirodzenejších vecí na svete, ktorá bola dovedená k veľkej dokonalosti, a ponúka väčší rozsah pre potešenie a uznanie, než možno ktorákoľvek iná čisto zmyslová vec.”
Zamerať sa preto na obsah kalórií vo víne neznamená ho vynechať zo zoznamu obľúbených nápojov. Ako ľudia s poruchou príjmu potravy, ktorí sa tiež snažia osvojiť si normálny zdravý vzťah so všetkými skupinami potravín a spoločenskými aktivitami počas zotavovania, mnohí majú radi víno. Ale podľahli reklame a vyskúšali rôzne nízkoalkoholické nápoje známe vo svete aj pod označením „skinny booze“. Úprimne povedané, veľa z toho je podľa nich na „nič“ (doslovný preklad znel pikantnejšie). Tak aký to má zmysel?
S tým súhlasí aj Isabelle Lynch z Wine List, ako píše: “Neznášam celé to falšovanie kalórií – ak máte radi niečo, čo by ste si nemali odopierať. Naozaj som zástankyňou pitia niečoho, čo máte radi, ale s mierou. Pite menej, ale pite lepšie,” hovorí.
Vína, ktoré sa predávajú v rozsahu 10 eur až 20 eur sú skvelé, pretože sú často zaujímavejšie a komplexnejšie ako štandardná ponuka supermarketov, takže si s nimi naozaj užijete. Je na čo sa skutočne tešiť pri ich ochutnávaní alebo degustácii. Výhodou je aj to, že u veľkej väčšiny vín v tomto cenovom rozpätí je menej pravdepodobné, že do nich bude pridaný cukor (Chaptalizácia – náš najbližší pojem v Lexikóne znalca vína). V tejto cenovej kategórii nájdete aj pomerne veľa organických vín a vín vyrobených z integrovanej produkcie hrozna.
Takže možno je potrebný iný typ vzdelania. Jeden, ktorý sa nesústreďuje len okolo kalórií, ale je o vychutnávaní si nápoja pre jeho neodmysliteľné vlastnosti výraznej chuti a jasných vnemov. Úprimne najmä pre naše potešenie.
Víno a zdravie
Môžeme byť zdraví a súčasne piť víno. Je to súčasť holistickej stravy. Áno, ak vypijeme tri fľaše za noc a hneď potom si dáme kebab, pravdepodobne náš jedálniček nebude stelesnením zdravia… ale je to naozaj chyba vína?
Marco Castelanelli, someliér z Club Vino hovorí, aby ste sa príliš nezaoberali počítaním kalórií vo víne. “Existujú rôzne postupy, ktorými môžete obmedziť nežiadúce účinky pitia vína. Jedno z hlavných rizík, ktoré s ohľadom na naše zdravie pri pití vína podstupujeme, nie je samotná konzumácia vína, ale naše rozhodnutia, ktoré nasledujú po vypití niekoľkých pohárov. Keď pijeme víno, znižuje sa nám hladina cukru v krvi, čo môže viesť k tomu, že si náš mozog myslí, že sme hladní, a tak nakoniec zájdeme do kuchyne s občerstvením alebo si objednáme mastné jedlo so sebou, aby sme uspokojili chute. Bielkoviny v dostatočnom predstihu konzumované pred pitím vína nám v tom výrazne pomôžu – výsledkom je znížená šanca po ochutnávke vína jesť nezdravé jedlá alebo zjesť veľké množstvo jedla.“
Ale nechce sa nad tým pozastavovať. Pretože, ako dodáva: “Pitie vína je jednou z našich najstarších tradícií, pokiaľ ide o oddych a zábavu. Stretnutie s priateľmi alebo rovesníkmi a spojenie pri dobrej fľaši vína môže byť pre mnohých slávnostné, pomáha zbližovať ľudí a vytvárať zmysluplné vzťahy s ostatnými. Musíme si uvedomiť, že tak ako pri všetkom v živote, aj tu je kľúčom striedmosť, no víno je určite niečo, čo sa dá zdravo vychutnať, keď sa s ním narába správne!“
Jane Peyton, zakladateľka Školy pitia, podporuje myšlienku, že víno je dôležitou súčasťou života. Hovorí: “Pitie alkoholu je rituál, jeden z najväčších pôžitkov života najmä v spoločenskom prostredí. Súčasťou pôžitku pri víne je aj zmyslový zážitok z jeho pitia – objavovanie jeho vône, chute a štruktúry. A ten pocit je čistý pôžitok. Pomyslenie na kalórie, ktoré obsahuje, popiera všetko spomenuté tým, že vyvoláva pochybnosti, či vypiť pohár vína je dobrý nápad. Jediný spôsob, ako pochybnostiam uniknúť, je nemyslieť na to a oceniť jeden z darov prírody, keď popíjaš víno.”
Nico (osobný nákupca vína pre Humble Grape) povedal toto: “Každý je dnes posadnutý kalóriami, ale ako by ľudské telo mohlo fungovať bez kalórií a energie? Trik je vždy udržiavať rovnováhu a robiť to s mierou. Pozrite sa na ľudí v oblasti Stredozemného mora. Víno je súčasťou kultúry a stravy, ale nespôsobuje obezitu a mnohé oblasti sú považované za „modré zóny“ (Sardínia, Grécko atď.), kde ľudia žijú najdlhšie. Benátčania používajú jednoduchý trik, keď sú dlho na mori. Vždy so sebou nosia „Pane e Vino“, chlieb a víno. Prečo? Pretože aj keby bol chlieb starší a tvrdý, vždy ho môžu namočiť do vína a obnoviť stratenú energiu a kalórie, čo rozhodne zaručí prežitie posádky.”
Má pravdu. Na fungovanie potrebujeme kalórie a energiu. A tak prečo ich nezískať z niečoho, čo máme radi?
Víno je naozaj dar. Môžete si vychutnať pohár vína pri večeri s výhľadom do záhrady alebo v krčme so svojimi kamarátmi. A ak chutí skvele a pomáha vám reagovať, jeho umiernené pitie môže byť putom, sprostredkovateľom vzťahov, dôležitým sociálnym stimulátorom. Keď sa to robí správne, keď si ho vychutnáte, keď sa drink stane spoločenskou udalosťou, ktorá spája ľudí, keď sa to robí zodpovedne, vtedy náš život s vínom funguje dobre.
Takže aspoň na krátko zabudnime na kalórie a dobre sa zabavme!
Text: Francesca Baker
Zdroj: Glug (s láskavým dovolením sme text doplnili o nové štatistiky)