K vychutnávaniu vína patrí i správny pohár. Alebo krajšie povedané čaša. Každý someliér Vám potvrdí, že na to, aby ste si víno mohli skutočne vychutnať, je správny pohár veľmi dôležitý. Nielen čo do tvaru, ale i materiálu. Pozrime sa spoločne na možnosti.
Sklo
Ak si vyberáte pohár na víno, podstatné je z akého skla bol vyrobený. Sklo má byť priezračné a hladké. Rôzne typy brúseného skla, alebo farebné poháre, či dokonca tzv.mliečne sklo môžu
úplne skresliť informáciu o víne. Sú na vychutnávanie vína jednoducho nevhodné. V historických filmoch sa môžete stretnúť dokonca s kovovými, či drevenými pohármi. Ak sa predsa len
rozhodnete pre takýto typ pohárov vedzte, že sa oberáte o časť pôžitku a tiež o informácie, ktoré so sebou nesie farba vína.
So stopkou či bez?
Vínový pohár by mal mať stopku v takej výške, aby sa vám pohodlne držal. Krátka stopka môže zvádzať vychutnávača vína, aby chytil pohár priamo za jeho „telo“. Tu by sa mohlo stať, že
pri dlhšej debate zohrejete víno v pohári vašou telesnou teplotou z rúk. Kečže je známe, hlavne u bielych vín, že ideálna teplota sa pohybuje na úrovni okolo desať stupňov, rukami víno
zahrejete na neželanú teplotu. Tiež by na pohári ostali nepekné fľaky. Vyberajte preto pohár s dostatočne vysokou stopkou.
Malá, veľká, či stredná?
V obchodoch so sklom nájdete množstvo tvarov a veľkostí čiaš na víno. Pri ich výbere je podstatné mať na zreteli fakt, že keč budete chcieť uvoľniť vôňu vína, potrebujete čašou mierne krúžiť. V príliš malom pohári Vám hrozí, že víno rozlejete, alebo v horšom prípade oblejete seba, či partnera. Viac je v prípade veľkosti čaše skrátka viac☺. Hlavne ak sa budeme rozprávať o vychutnávaní červeného vína, kde na uvoľnenie celého „tela“ vína je žiadúca väčšia čaša ( 500 a viac ml).
Tvar pohára
Najčastejšie sa stretávame s pohárom, ktorý sa smerom k vrchnému okraju zužuje. Má to jeden veľmi jednoduchý dôvod. Pri degustácii vína a pri krúživom pohybe s pohárom tento tvar
zabezpečí, že vzácny mok ostane vo vnútri pohára. Zvoncové poháre majúce tvar, ktorý sa smerom hore rozširuje preto neodporúčame.
Peter Saxa / Someliér