Viete čo budete dnes večerať? A plánujete k jedlu i čašu vína? Výber správneho vína k jedlu je úloha neľahká. Aby sme mohli prepojiť chute, vytvoriť súlad medzi jedlom a vínom, dosiahnuť tak harmóniu chutí, potrebujeme poznať nielen charakter vína, ale i postup akým bolo jedlo pripravené. Vybrali sme šesť našich najžiadanejších vín a priradili k nim jedlá, ktoré sú k nim najvhodnejšie.
Tokaj Lipovina Brut TRADITIONAL METHOD
Víno je veľmi vhodné ako aperitív. Výborne doplní jedlo z ustrice, čerstvé ryby, sushi, kaviár, brokolicu, či inú grilovanú zeleninu.
Pinot Gris „1“ D.S.C. (Rulandské šedé)
Toto suché víno je skvelé k dusenej alebo pečenej hydine, šalátom, rizotám, zrelým kozím syrom, alebo k sladkovodným rybám.
Riesling „1“ D.S.C. (Rizling rýnsky)
Víno vhodné ku kačacím prsiam, grilovanému filetu z lososa, čerstvému koziemu syru, alebo ku grilovaným syrom a zelenine.
Pálava „2“ D.S.C.
Pálava je jedným z najčastejšie oceňovaných vín z produkcie Elesko. Je výborným doplnením ku kravským syrom s modrou plesňou, zubáčovi so šafránovou omáčkou a lahôdkovou zeleninou, či kuracej terine s pečeňou.
Frankovka modrá rosé polosladké D.S.C.
Víno vhodné k zelenému šalátu s malinovým vinagrette a lahodným čerstvým syrom. Tiež k šalátu Ceasar s prsiami z morky, kuraťa, alebo perličky.
Dunaj 2013 D.S.C.
Nie náhodou získalo toto lahodné víno ocenenie Víno Roka 2016. Výborne sa hodí k duetu z líčok (hovädzie, divina) s paštrnákovým pyré, konfitovanému karé so slaninovo – makovými knedľami s omáčkou z jarabiny čiernej.
Vybrať správne víno k jedlu závisí i od chutí someliéra. Základným pravidlom však ostáva, že čím jemnejšie a ľahšie je jedlo, tým jemnejšie by malo byť i víno. Pri hutných pokrmoch platí opak – odporúča sa siahnuť po ťažších a plnších vínach. Dobrú chuť a na zdravie!