Dokonalé spojenie jedla a ví­na

Viete čo budete dnes večerať? A plánujete k jedlu i čašu ví­na? Výber správneho ví­na k jedlu je úloha neľahká. Aby sme mohli prepojiť chute, vytvoriť súlad medzi jedlom a ví­nom, dosiahnuť tak harmóniu chutí­, potrebujeme poznať nielen charakter ví­na, ale i postup akým bolo jedlo pripravené. Vybrali sme šesť našich najžiadanejší­ch ví­n a priradili k nim jedlá, ktoré sú k nim najvhodnejšie.

Tokaj Lipovina Brut  TRADITIONAL METHOD
Ví­no je veľmi vhodné ako aperití­v. Výborne doplní­ jedlo z ustrice, čerstvé ryby, sushi, kaviár, brokolicu, či inú grilovanú zeleninu.

Pinot Gris „1“ D.S.C. (Rulandské šedé)
Toto suché ví­no je skvelé k dusenej alebo pečenej hydine, šalátom, rizotám, zrelým kozí­m syrom, alebo k sladkovodným rybám.

Riesling „1“ D.S.C. (Rizling rýnsky)
Ví­no vhodné ku kačací­m prsiam, grilovanému filetu z lososa, čerstvému koziemu syru, alebo ku grilovaným syrom a zelenine.

Pálava „2“ D.S.C.
Pálava je jedným z najčastejšie oceňovaných ví­n z produkcie Elesko. Je výborným doplnení­m ku kravským syrom s modrou plesňou, zubáčovi so šafránovou omáčkou a lahôdkovou zeleninou, či kuracej terine s pečeňou.

Frankovka modrá rosé polosladké D.S.C.
Ví­no vhodné k zelenému šalátu s malinovým vinagrette a lahodným čerstvým syrom. Tiež k šalátu Ceasar s prsiami z morky, kuraťa, alebo perličky.

Dunaj 2013 D.S.C.
Nie náhodou zí­skalo toto lahodné ví­no ocenenie Ví­no Roka 2016. Výborne sa hodí­ k duetu z lí­čok (hovädzie, divina) s paštrnákovým pyré, konfitovanému karé so slaninovo – makovými knedľami s omáčkou z jarabiny čiernej.

Vybrať správne ví­no k jedlu závisí­ i od chutí­ someliéra. Základným pravidlom však ostáva, že čí­m jemnejšie a ľahšie je  jedlo, tým jemnejšie by malo byť i ví­no. Pri hutných pokrmoch platí­ opak – odporúča sa siahnuť po ťažší­ch a plnší­ch ví­nach. Dobrú chuť a na zdravie!

Leave a Reply